Профілактика раку

Профілактика раку – 10 необхідних факторів, що знижують ризик виникнення злоякісних пухлин.

(розроблені в рамках «Європейського кодексу боротьби проти раку», 2004 р).

 

• Відмовтесь від паління. Якщо вам не вдається кинути курити, хоча б не паліть в присутності людей, що не палять.

• Намагайтеся не допускати надлишкової маси тіла.

• Виконуйте щоденну зарядку.

• Овочі і фрукти потрібно вживати не менш ніж 5 разів на день, об’єм вживаних овочів і фруктів повинен бути не менше 40% від об’єму добового раціону, ці продукти повинні бути різноманітними.

• Обмежте споживання їжі, що містить тваринні жири.

• Якщо Ви вживаєте алкоголь, будь то пиво, вино або міцні напої, обмежте його кількість до двох (чоловіки) або однієї (Жінки) умовних доз (1 умовна доза алкоголю – 15 мл чистого етилового спирту).

• Уникайте надмірного перебування на сонці. Особливо важливо захистити дітей та підлітків. Тим, у кого є схильність до сонячних опіків, необхідно вживати активних заходів захисту на протязі усього життя.

• Необхідно обмежити вплив канцерогенних речовин. Дотримуйтесь інструкцій щодо заходів безпеки щодо канцерогенних речовин. Дотримуйтесь національним рекомендаціям із захисту від радіації.

• Чоловікам і жінкам старше 50 років потрібно регулярно проходити обстеження ободової і прямої кишки.

• Вакцинація проти гепатиту В значно знижує ризик виникнення раку печінки.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Наші філії Подзвонити Спитати хірурга